Καταιγίδα πριν την ...ηρεμία για τις ελληνικές τράπεζες


«Καταιγίδα πριν την ηρεμία», τιτλοφορείται η έκθεση της UBS για τις ελληνικές τράπεζες, με τον ελβετικό οίκο να σημειώνει πως οι περισσότεροι εκπρόσωποι του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, έχουν καταφέρει έως τώρα να παραμείνουν κερδοφόροι, παρά το ακατάλληλο περιβάλλον που προσφέρει η ελληνική οικονομία.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική κατάκτηση, σημειώνει η UBS, αν υπολογίσει κανείς πως οι τράπεζες ήρθαν το 2010 αντιμέτωπες με μια πολύ σοβαρή δημοσιονομική κρίση.

Ο οίκος διατηρεί αμετάβλητες τις εκτιμήσεις του, ωστόσο εισάγει την πιθανότητα μιας αναδιάρθρωσης στο μέλλον, μετά το 2013, με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε μείωση των τιμών στόχων κατά 37%. Η UBS παραμένει επιφυλακτική και διατηρεί αμετάβλητες της συστάσεις.

Οι νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες, είναι τα 6,2 ευρώ από 8,8 για την Εθνική, τα 4,5 από 6,2 για την Alpha, τα 3,8 για την EFG Eurobank, από 5,7 και τα 0,80 από 1,6 για την Τράπεζα Πειραιώς.
Όπως εκτιμά η UBS, ο θόρυβος γύρω από την Ελλάδα θα καταλαγιάσει και το κλίμα θα βελτιωθεί. Όπως σημειώνει ο πρόσφατος θόρυβος γύρω από το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, οφείλεται κυρίως στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη.

Το πιο πιθανό σενάριο για τη UBS, είναι η παροχή επιπλέον βοήθειας ύψους 60-100 δις. για την Ελλάδα, με προϋπόθεση τη λήψη επιπλέον μέτρων και εντατικών αποκρατικοποιήσεων. Οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης θα πρέπει να περιμένει, σημειώνει η UBS.

Είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα με τον ελβετικό οίκο, πως το λιγότερο επιθυμητό σενάριο θα είναι η επιβολή ενός haircut. Μια αναδιαμόρφωση του χρέους, προσαρμογές στα κουπόνια, και επαναγορές ομολόγων, θα ήταν λιγότερο επιζήμια για τις ελληνικές τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση, η UBS εκτιμά πως οι τράπεζες έχουν αποτιμήσει ένα haircut της τάξης του 40% για τα ελληνικά ομόλογα το 2013.

Nomura: Παραμένει η αβεβαιότητα

Τα επικείμενα αποτελέσματα τριμήνου των ελληνικών τραπεζών είναι πιθανό να υπογραμμίσουν τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική οικονομία, σημειώνει σε έκθεσή της με ημερομηνία 20/05 η Nomura.

Όπως σημειώνει ο ιαπωνικός οίκος, η επιδείνωση της ποιότητας των κεφαλαίων θα συνεχιστεί, ενώ θα διατηρηθούν και οι εκροές κεφαλαίων.

Παρά το γεγονός ότι η αγορά ομολόγων αποτιμά haircuts στο ελληνικό χρέος, η Nomura εκτιμά πως το τωρινό πακέτο θα επεκταθεί σε αντάλλαγμα νέων μέτρων.

Ο οίκος παραμένει underweight για τις ελληνικές τράπεζες, δεδομένης της αβεβαιότητα για πιθανές ζημιές του ελληνικού κρατικού χρέους, και των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που θα επικρατήσουν τα επόμενα χρόνια.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: