Δύσκολη η εβδομάδα


Αμφισβητείται η βιωσιμότητα του χρέους
Αρνητική έκθεση για την πρόοδο εφαρμογής του Μνημονίου συνέταξε το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, εντοπίζοντας υστερήσεις τόσο στην δημοσιονομική προσπάθεια, όσο και στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων. Στο πλαίσιο αυτό γνωμοδοτεί πως ο στόχος για επιπρόσθετα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ το 2011 δεν επαρκεί.

Η έκθεση αποτίμησης θα παραδοθεί αύριο, Τρίτη, στους επικεφαλής της τρόικας Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πώλ Τόμσεν (ΔΝΤ), οι οποίοι θα ξεκινήσουν τις επαφές με την κυβέρνηση για την νέα επικαιροποίηση του Μνημονίου.Η τρόικα διαπιστώνει μεγάλη υστέρηση σε δαπάνες και έσοδα, αργά βήματα στις αποκρατικοποιήσεις, ισχνή προσαρμογή στις εργασιακές σχέσεις και στην απελευθέρωση αγορών και υπηρεσιών, περιορισμένα αποτελέσματα στο πεδίο της φορολογικής μεταρρύθμισης, αλλά και μη ρεαλιστικούς στόχους στον σχεδιασμό του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Ειδική αναφορά γίνεται στην αδυναμία υπολογισμού των υποχρεώσεων των φορέων της γενικής κυβέρνησης και στην αβεβαιότητα που προκαλείται από τις μη ελεγχόμενες δαπάνες των ΟΤΑ, κάποιων ΔΕΚΟ και των εγγυήσεων που έχει χορηγήσει το Ελληνικό Δημόσιο.

Η τρόικα θεωρεί πως υπάρχουν καθυστερήσεις στην περιστολή του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο και ζητεί την επιτάχυνση του ενιαίου μισθολογίου και άμεση κατάργηση δημοσίων φορέων και οργανισμών που δεν παράγουν κανέναν έργο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της τρόικας, η μαύρη τρύπα του φετινού προϋπολογισμού θα φτάσει τα 5 δισ. ευρώ, δηλαδή το έλλειμμα θα κλείσει στα 9,5% αντί του 7,4% του ΑΕΠ που θα έπρεπε κανονικά.

Αναφορικά με την βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους τα σενάρια του τεχνικού κλιμακίου αποτυπώνουν μια πολύ κακή εικόνα, καθώς η μη καταγραφή πρωτογενών πλεονασμάτων και οι καθυστερημένες αποκρατικοποιήσεις καθιστούν μη ελέγξιμη την πορεία του χρέους.
(πηγή)

Δεν υπάρχουν σχόλια: