Οι τράπεζες θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη


Ξεκαθάρισε χθες, με την πλέον... αρνητική υποδοχή που επεφύλαξε η χρηματιστηριακή αγορά, το τοπίο σχετικά με τους όρους ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Με υπουργική πράξη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, καθορίζονται λεπτομερώς οι όροι για την κεφαλαιακή ενίσχυση των συστημικών και βιώσιμων ελληνικών τραπεζών, ως προς το είδος των εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν (κοινές μετοχές και μετατρέψιμες ομολογίες Contingent Convertibles - CoCos) και τα ποσοστά χρήσης τους. Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης, αν και πληροφορίες από την αγορά προσδιορίζουν χρονικά την έναρξή τους, κατά τον Απρίλιο του 2013.


Μέχρι τότε, το βασικό ζητούμενο είναι αν και κατά πόσο οι τράπεζες θα ξεφύγουν από τον «σκόπελο» της κρατικοποίησης, αφού τα κίνητρα προσέλκυσης ιδιωτών μετόχων είναι... πενιχρά. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι ίδιες οι τράπεζες και οι μέτοχοί τους θα πρέπει να «βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη» για να στηρίξουν τους τραπεζικούς ομίλους στους οποίους μετέχουν, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι ένα τμήμα των κεφαλαίων που θα συνεισφέρουν θα ακολουθήσει την οδό της... απώλειας. Δηλαδή, όσο και αν ακούγεται παράδοξο, θα βάλουν χρήματα που εις γνώσιν τους θα χάσουν, αφού θα καλύψουν το αρνητικό κενό των σημερινών δεικτών. 
tο κυριότερο επιχείρημα των μαζικών ρευστοποιήσεων χθες στο ελληνικό Χρηματιστήριο, όπου οι επενδυτές καταψήφισαν τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου ήταν ακριβώς αυτό που προαναφέρθηκε, δηλαδή, το ότι δεν επήλθε καμία ρύθμιση, ώστε να μειωθεί το σύνολο των κεφαλαίων που θα πρέπει να βρουν ιδίοις μέσοις οι τράπεζες, σε συνδυασμό με την απειλή περαιτέρω απομείωσης της περιουσίας των σημερινών μετόχων των τραπεζών, μέσα από ένα ισχυρό dilution. Συνδυαστικά με το 50% discount της τιμής διάθεσης.  
ΟΛΟ ο αρθρο ΕΔΩ απο το κερδος 
Για τον δεικτη τραπεζων τα ειπαμε στο χθεσινο σχολιο ..μια ματια στην ΑΛΦΑ συμφωνα με το προγραμμα get .. 

και μια ματια για την ΕΤΕ που συμφωνα με το προγραμμα μας ειναι bearish -short (οπως και ολες οι τραπεζες )και στοχο κυματικο εχει (ετσι πιστευω) την περιοχη 1,10 -1,04 ..(το get δεν δινει ξεκαθαρη εικονα )
Εχει στηριξεις βεβαια ενδιαμεσα ..αλλα καθε αντιδραση μεχρι τα σαγονια που ειναι στο 2,12 πιστευω οτι θα σορταρεται .

 

5 σχόλια:

ArTaXiA είπε...

Εντάξει, οι μέτοχοι πάνε κουβά, αλλά αυτά τα CoCo's με 7% ετησίως συν 0.5% για κάθε χρόνο μου ακούγεται λουκούμι. Να μαζευτούμε να αγοράσουμε λίγα; Τι λετε;

spand είπε...

Η δεύτερη αρνητική παράμετρος της υπουργικής πράξης, όπως την ανάγνωσε και την ερμήνευσε η αγορά, μεταφέροντας πιέσεις στους τραπεζικούς τίτλους, είναι η απειλή του dilution για όσους μετόχους συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου, στο ενδεχόμενο να μην μπορέσουν οι τράπεζες να επαναγοράσουν τα CoCos τα οποία τότε αυτομάτως θα μετατραπούν σε κοινές μετοχές.

---
δεν γνωριζω απο cocos και δεν εχω εμπιστοσυνη σε τραπεζες ..

ArTaXiA είπε...

Σύμφωνα με το κείμενο τα CoCo's θα μετατραπούν σε κοινές μετοχές στο ήμισυ της αξίας εκείνης που θα γίνει η ΑΜΚ για τους "κοινούς" μετόχους. Άρα, 1€ ας πούμε ΑΜΚ για ΕΤΕ, σου μετατρέπουν το CoCo στα 0,50€, μια χαρά το βρίσκω και πάλι.

Από τα καλούδια που οι "μικροί" των χρηματιστηρίων δεν θα δουν ποτέ!

GIANNHS006 είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΠΑΝΤΕΛΗ ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΣΕ ΔΙΑΒΑΖΩ ΦΙΛΕ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ

spand είπε...

Καλησπερα Γιαννη ,ευχαριστω και εσυ να εισαι καλα