Τι παιγνίδι παίζουν;Υπάρχουν όρια που αν ξεπεραστούν ανοίγει το κουτί της Πανδώρας με ανυπολόγιστες συνέπειες και απρόβλεπτες εξελίξεις. Οταν τούτο αφορά τα όρια αντοχής, ανοχής και αξιοπρέπειας μίας χώρας και μίας κοινωνίας, ο κίνδυνος είναι τεράστιος και φυσικά δεν απειλεί μόνο αυτόν που υφίσταται την πίεση αλλά και αυτόν που την ασκεί.
Στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων, δοκιμάζονται με ακραίο τρόπο τα όρια αντοχής της κοινωνίας που έχει επωμιστεί ένα τεράστιο κόστος με αντάλλαγμα τη διάσωση από τη χρεοκοπία και την ευρωπαϊκή προοπτική που παραμένει για την πλειονότητα των πολιτών μία ανέκκλητη ιστορική επιλογή.


Μέρος του κόστους αυτού είναι και τα αλλεπάλληλα ισχυρά πλήγματα στο επίπεδο της πολιτικής σταθερότητας της χώρας, βοηθούντος βεβαίως του, ελλειμματικής αξιοπιστίας και σοβαρότητας, πολιτικού συστήματος. Αυτό το πολιτικό σύστημα, πάντως, παρ' όλες τις αδυναμίες, τις αυτοακυρώσεις του, τις όποιες παλαιού τύπου πολιτικές σκοπιμότητες και τακτικισμούς, τα τελευταία εικοσιτετράωρα έδωσε την ύστατη μάχη προκειμένου να αποφευχθεί το ατύχημα.

Ανέλαβε μία τεράστια ευθύνη απέναντι στην ελληνική κοινωνία, στην οποία θα λογοδοτήσει για τις επιλογές και τη στάση του. Το βέβαιον είναι ότι ουδείς έως τώρα μίλησε για αξιόπιστες εναλλακτικές.

Η χθεσινή ημέρα όμως επεφύλασσε οδυνηρές εκπλήξεις. Οι εταίροι και δανειστές μας, σε μία συντονισμένη και όπως φαίνεται προγραμματισμένη επίδειξη αμετροέπειας, όχι μόνο δεν αξιολόγησαν θετικά το αποτέλεσμα της χθεσινής «αιματηρής» πολιτικής υπέρβασης, αλλά αντίθετα εξαπέλυσαν νέο κύμα πιέσεων προς τη χώρα με δυσδιάκριτους στόχους.

Εκείνο που είναι ξεκάθαρο όμως, είναι πως η Ελλάδα γίνεται το ανέξοδο θέατρο μεγάλων συγκρούσεων και διαφορετικών στρατηγικών μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ, που στην πλάτη της χώρας δεν διστάζουν να ξεκαθαρίσουν δυσεπίλυτους λογαριασμούς.

Μέχρι σήμερα οι εταίροι και δανειστές μας έχουν παίξει το παιχνίδι της συλλογικής ενοχοποίησης μίας χώρας και μίας κοινωνίας, νίπτοντας τας χείρας τους, αλλά και διαφυλάττοντας για τον εαυτό τους το απόλυτο δικαίωμα της λήψης των αποφάσεων. Σε αυτές τις αποφάσεις απαιτούν πλήρη συμμόρφωση, αδιαφορώντας για το πολιτικό και κοινωνικό κόστος. Είναι εκείνοι που επικαλούνται την ιστορική σημασία της ενότητας της ευρωζώνης, αλλά όπως με δραματικό τρόπο αποκαλύπτεται, ευτελίζουν την έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Τα όρια έχουν ξεπεραστεί και πλέον η ευθύνη δεν βαρύνει τη χώρα. Οι ευθύνες είναι μεγάλες και ευελπιστούμε οι ηγεσίες της Ευρώπης να μην αποδειχθούν πολύ μικρές.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Kuwait is often а part of GCС (Golf сo-operation councіl) will be the thігԁ largest oil produceг afteг Saudi Arabia and Iraq.
It requiгеs lеast volumе of interаctiοn anԁ requirеs an eyе for ԁetail and infоrmatіon.
As an entry-leνel рosition, an οffѕhοгe гoustabout job
is spеcially wеll paiԁ - гoustaboutѕ can eaгn well over US$50,000.


my site; a likeable article on how much do medical administrative assistants make per hour