Η διαδρομή προς την επενδυτική επιτυχία


Στήριξη και αντίσταση τιμών
Η στήριξη και η αντίσταση τιμών λαμβάνει χώρα όταν η τιμή ενός αξιογράφου «τεστάρει/ελέγχει» (δηλ. αγγίζει, ή ξεπερνάει προς στιγμή, αλλά δε μπορεί να διαπεράσει και γι’ αυτό αποκρούεται) ένα επίπεδο τιμών τουλάχιστον δύο φορές. Όσοι περισσότεροι τέτοιοι έλεγχοι λαμβάνουν χώρα σε εκείνο το επίπεδο τιμών, και όσο ακριβέστεροι είναι εκείνοι οι έλεγχοι, τόσο ισχυρότερη είναι η στήριξη ή η αντίσταση. Η αντίσταση εμφανίζεται όταν η τιμή δεν μπορεί να ανέβει υψηλότερα από ένα οριζόντιο σημείο τιμών και συνεπώς διαμορφώνει μια επίπεδη γραμμή δράσης τιμών. Η στήριξη εμφανίζεται όταν η τιμή δεν μπορεί να κατέβει χαμηλότερα από ένα οριζόντιο σημείο τιμών και συνεπώς διαμορφώνει μια επίπεδη γραμμή δράσης τιμών.

Όταν ένα επίπεδο αντίστασης τελικά σπάει, μετατρέπεται συχνά σε επίπεδο στήριξης. Το ίδιο ισχύει και για τη μετατροπή της στήριξης σε αντίσταση. Αυτό μπορείτε να το δείτε στην πράξη, στο διάγραμμα που περιλαμβάνεται στο σχήμα 1 όπου έλαβαν χώρα πέντε έλεγχοι του επιπέδου αντίστασης στο 0.5262. Όταν αυτό το επίπεδο αντίστασης τελικά έσπασε, το 0.5262 μετατράπηκε σε στήριξη και ελέγχθηκε δυο επιπλέον φορές, στις οποίες ανταπεξήλθε σθεναρά. Η στήριξη και η αντίσταση τιμών αποτελούν εξαιρετικά σημαντική συνιστώσα της διαχείρισης της δράσης τιμών. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο σημαντική που την κατατάσσουμε δεύτερη, πίσω από την τάση.

Συνήθεις παρερμηνείες σχετικά με τη στήριξη και την αντίσταση τιμών
Κατά την άποψη του γράφοντα, όσο αφορά τη στήριξη και την αντίσταση τιμών οι επενδυτές κάνουν συχνά δύο κρίσιμα λάθη: 1) δίνουν πολύ μεγάλη έμφαση στα sloping επίπεδα της στήριξης και αντίστασης τιμών (δηλ. αυτά που συχνά  αναφέρονται ως γραμμές τάσης) και 2) θεωρούν ότι ένας έλεγχος του επιπέδου τιμής είναι αρκετός για να διαμορφώσει στήριξη και αντίσταση τιμής. 

Sloping επίπεδα της στήριξης και αντίστασης τιμών (γραμμές τάσης)
Ο γράφων πιστεύει ότι οι γραμμές τάσης είναι πολύ υποκειμενικές για να διαμορφώσουν μια στήριξη ή μια αντίσταση και, συνεπώς, δεν τις χρησιμοποιεί ποτέ στις συναλλαγές του. Η υποκειμενικότητα των τάσεων μπορεί να φανεί καθαρά στο διάγραμμα που περιλαμβάνεται στο σχήμα 2 όπου καταδεικνύεται το πώς τρεις διαφορετικοί επενδυτές θα μπορούσαν να σχεδιάσουν τρεις διαφορετικές γραμμές τάσης στο ίδιο διάγραμμα.

Δε μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για την οριζόντια στήριξη και αντίσταση τιμών. Τις περισσότερες φορές, η πλειοψηφία των επενδυτών θα συμφωνήσει στο ίδιο επίπεδο κατά το σχεδιασμό μιας επίπεδης γραμμής για τη σύνδεση δύο ή περισσότερων σημείων τιμών, αυξάνοντας συνεπώς την αντικειμενικότητα της οριζόντιας στήριξης ή αντίστασης. Προκειμένου να αυξήσετε το επίπεδο συνέπειάς σας ως επενδυτής, θα πρέπει να αποβάλετε από τις επενδυτικές κινήσεις σας όσο περισσότερη υποκειμενικότητα μπορείτε, κι ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που ποτέ δε χρησιμοποιούμε γραμμές τάσης στις συναλλαγές μας. Απλά, είναι πολύ υποκειμενικές.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο επιλέγοντας τον παρακάτω σύνδεσμο:


Διαβάστε εντελώς δωρεάν το περιοδικό κάνοντας εγγραφή εδώ:  

 http://www.traders-mag.gr/index.php/component/comprofiler/registers2 σχόλια:

Kostas L είπε...

Καλή σου μέρα Παντελή, για ακόμα μια φορά με το άρθρα σου και το link TRADERS προσφέρεις πρόσβαση στη γνώση, τα λόγια είναι λίγα...να' σαι καλά.

Καλημέρα σε όλους τους φίλους

spand είπε...

Καλησπερα σας ..γεια σου Κωστα ..προσπαθω να βρω θεματα που θα βοηθησουν οσους ασχολουνται με τις αγορες .Δυστυχως λογω υποχρεωσεων δεν εχω πολυ χρονο .Δεν εχει αλλαξει βεβαια τιποτε στην δικη μας αγορα ..μια και καμια για τις εκλογες και δεν θα ηταν απιθανη μια αυτοδυναμια του Αλεξη ,οπως δεν θα ηταν και απιθανο σε μια τετοια περιπτωση να δουμε και ραλυ την Δευτερα μετα τις εκλογες!!!