Συναλλαγές γύρω από σημαντικά ψυχολογικά επίπεδα

Αρθρο απο το περιοδικο Traders 
Πώς να αντιμετωπίσετε κυρίαρχες δυνάμεις στις αγορέςΣτην αγορά υπάρχουν σημαντικά επίπεδα τιμών - τα αποκαλούμενα ψυχολογικά επίπεδα. Αυτά τα επίπεδα είναι δύσκολο να παραβιαστούν, αλλά μόλις παραβιαστούν, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η κυρίαρχη δύναμη της αγοράς που βοηθά την παραβίαση να συνεχιστεί για μια σημαντική περίοδο και η συνέχεια μπορεί να κρατήσει για αρκετές εβδομάδες ή μήνες. Αυτό το άρθρο εξετάζει έναν τρόπο εκτέλεσης συναλλαγών βάσει αυτής της ενδιαφέρουσας ιδέας.


» Η ιδέα πίσω από τη στρατηγική
Σύμφωνα με την εισαγωγή αυτού του άρθρου, στην αγορά υπάρχουν σημαντικά επίπεδα τιμών που ονομάζονται ψυχολογικά επίπεδα. Αυτά τα επίπεδα είναι σημαντικά επειδή είναι δύσκολο να παραβιαστούν προς τα πάνω ή προς τα κάτω, και μόλις παραβιαστούν, οι δυνάμεις της αγοράς που επιτρέπουν την παραβίαση μπορεί να συνεχιστούν για πολύ. Όταν ένα σημαντικό επίπεδο στήριξης παραβιάζεται προς τα κάτω, γίνεται ένα σημαντικό επίπεδο αντίστασης που δεν είναι πλέον εύκολο να παραβιαστεί προς τα πάνω, το οποίο σημαίνει ότι η τιμή μπορεί να συνεχίσει την καθοδική της πορεία. 
Αυτό ισχύει και όταν παραβιάζεται ένα σημαντικό επίπεδο αντίστασης προς τα πάνω, το οποίο γίνεται σημαντικό επίπεδο στήριξης που ευνοεί ανοδικές μετακινήσεις. Οι ευνοϊκές αυτές δυνάμεις μπορούν συνεπώς να επιτρέψουν στις ανοδικές τάσεις να υποστηρίξουν τις εριστικές καθοδικές τάσεις για υπεροχή. Οι σοφοί επενδυτές θα ήθελαν τότε να γίνουν μέρος της ανοδικής προσπάθειας έπειτα από μια διόρθωση. Όταν μερικοί παράλογοι επενδυτές παρατηρούν καθοδικές διορθώσεις, μπορεί βιαστικά να προσπαθήσουν να καλύψουν τις θέσεις τους, πιστεύοντας ότι έχουν ξεκινήσει καθοδικές μετακινήσεις. Όταν υπάρχουν καθοδικές διορθώσεις, οι «αρκούδες» πιστεύουν ότι φέρθηκαν έξυπνα κινούμενοι ενάντια στην τάση. Οι άνθρωποι δεν αποτυγχάνουν στις αγορές επειδή δεν γνωρίζουν τίποτα, αποτυγχάνουν στις αγορές επειδή δεν γνωρίζουν αρκετά. Κατά περιόδους, είναι καλύτερο να ακολουθείς την τάση κατά τη διάρκεια διορθώσεων, επειδή κάποιος μπορεί να πεταχτεί έξω χωρίς λόγο όταν ακολουθεί μια τάση που επί του παρόντος είναι ισχυρή. Όταν προσεγγίζεται ένα σπουδαίο επίπεδο, μπορεί να υπάρξει μια σοβαρή πάλη μεταξύ των αρκούδων και των ταύρων, που οδηγεί σε μεγάλη μεταβλητότητα γύρω από το επίπεδο, που μπορεί να οδηγήσει σε μια αποτυχία παραβίασης του επιπέδου. Εάν τελικά παραβιαστεί το επίπεδο και η τιμή κλείσει από πάνω ή από κάτω του, μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα, συνεχή μετακίνηση σε τάση.

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, μπορεί μερικές φορές να υπάρξει πολλή μεταβλητότητα και ισορροπία γύρω από ένα σημαντικό επίπεδο αγοράς, πριν από την αναπόφευκτη παραβίαση του επιπέδου ή την αποτυχία της τιμής να παραβιάσει το επίπεδο. Μετά από μια τάση υπάρχει μια φάση σταθεροποίησης. Η σταθεροποίηση επέρχεται από τις ενέργειες των αρκούδων και των ταύρων, οι οποίοι έχουν παγώσει «όσο η μύτη ενός σκύλου»! Επίσης, η αγορά παρουσιάζει έντονη τάση έπειτα από τη σταθεροποίηση. Όταν μια τιμή είναι σε φάση σταθεροποίησης για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, σημαίνει ότι σύντομα θα υπάρξει μια σοβαρή μετακίνηση προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Όταν εμφανίζεται ένα ξέσπασμα, ας πούμε προς τα κάτω, δεν θέλουμε να αφήσουμε τις εντολές μας για αγορά στο έλεος των αρκούδων. Είναι σα να εμπιστεύεσαι την κότα σου σε μια αλεπού.

Ένα χαρακτηριστικό σημαντικό επίπεδο θα είχε τέσσερα ή τρία μηδενικά, αν και ένα επίπεδο με τέσσερα μηδενικά είναι σημαντικότερο από ένα επίπεδο με τρία μηδενικά. Ένα σημαντικό ψυχολογικό επίπεδο στο USD/JPY είναι εκείνο των 110.00 (τρία μηδενικά), αλλά το επίπεδο των 100.00 (τέσσερα μηδενικά) είναι σημαντικότερο. Όταν το USD/JPY σπάει το επίπεδο των 100.00 προς τα πάνω ή προς τα κάτω, η καθοδική ή η ανοδική δύναμη που επιτυγχάνει αυτόν τον άθλο θα ήταν αρκετά ισχυρή για να συνεχίσει, φέρνοντας καλά κέρδη σε εκείνους που ακολουθούν την κατεύθυνση. Στο EUR/USD, το επίπεδο τιμών στις 1.2000 ή 1.1000 (τρία μηδενικά και στις δυο περιπτώσεις) είναι σημαντικό, αλλά το επίπεδο τιμών στις 1.0000 (τέσσερα μηδενικά) είναι σημαντικότερο, δηλαδή, όταν το ευρώ έγινε ίσο με το δολάριο ΗΠΑ. 
Αυτά είναι παραδείγματα μεγάλων στρογγυλών αριθμών στις αγορές. Όταν το ευρώ έγινε ίσο με το δολάριο ΗΠΑ ή το επίπεδο 1.0000 έσπασε προς τα κάτω, η καθοδική δύναμη που το προκάλεσε ήταν αρκετά σημαντική για να επιτρέψει μια συνεχή καθοδική μετακίνηση.

Εκτέλεση συναλλαγών βάσει της ιδέας
Θα πρέπει να σχεδιάσουμε μια παχιά οριζόντια γραμμή προκειμένου να δούμε εύκολα πότε προκαλείται ή παραβιάζεται ένας σημαντικός στρογγυλός αριθμός (ψυχολογικό επίπεδο αντίστασης ή στήριξης) προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Για να σχεδιάσουμε μια παχιά οριζόντια γραμμή σε ένα διάγραμμα στο MetaTrader 4, πάμε στο «insert» (δίπλα στο «view») και το επιλέγουμε. Έπειτα επιλέγουμε «horizontal line». Έπειτα, ο κέρσορας μπορεί να κινηθεί πάνω η κάτω στο διάγραμμα. Πατώντας μέσα στο διάγραμμα, εμφανίζεται η οριζόντια γραμμή,  η οποία έχει κόκκινο χρώμα προεπιλογής. Μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ στο διάγραμμα και να επιλέξετε «objects list», από όπου μπορείτε να προσαρμόσετε την οριζόντια γραμμή για να την κάνετε πιο παχιά ή να της αλλάξετε χρώμα. Μπορείτε επίσης να τη διαγράψετε, εάν επιθυμείτε. Εκτός από αυτήν τη διακριτή εφαρμογή, υπάρχουν κομμάτια λογισμικού που μπορούν επίσης να σχεδιάσουν οριζόντιες γραμμές στο διάγραμμα αυτόματα, αλλά ενδιαφερόμαστε μόνο για τις οριζόντιες γραμμές που μας βοηθούν να δούμε τους μεγάλους στρογγυλούς αριθμούς εύκολα. 
Ας ελέγξουμε το ημερήσιο διάγραμμα του ασημιού στο διάγραμμα 1. Μπορείτε να δείτε μια παχιά οριζόντια γραμμή στο 20,00, που είναι ένα σημαντικό επίπεδο. Όποτε αυτό το σημαντικό επίπεδο παραβιάζεται προς τα κάτω, η πτωτική πίεση που ωθεί την αγορά πέρα από τη γραμμή θα είναι αρκετά ισχυρή για να συνεχίσει να ωθεί την τιμή προς τα κάτω. Το ίδιο ισχύει όταν η ανοδική πίεση ωθεί την τιμή πάνω από την οριζόντια γραμμή. Στο διάγραμμα του ασημιού μπορούν να σχεδιαστούν κι άλλες οριζόντιες γραμμές στα 30,00 και 10,00. Όταν μεταπηδήσητε στο εβδομαδιαίο διάγραμμα του ασημιού και σχεδιάσετε τις οριζόντιες γραμμές στα 30,00, 20,00 και 10,00, και προχωρήσετε το διάγραμμά σας, θα δείτε πόσο χρήσιμη είναι αυτή η ιδέα. Μια άλλη περίπτωση βλέπουμε στο ημερήσιο διάγραμμα AUD/USD, στο διάγραμμα 2. Μια ωοειδής μορφή σχεδιάζεται γύρω από την περιοχή όπου η τιμή διαπέρασε την παχιά οριζόντια γραμμή στο 1.0000 προς τα κάτω. Η αγορά πέφτει αφότου διαπεραστεί η οριζόντια γραμμή προς τα κάτω και η τιμή κλείνει από κάτω της. Στο μέλλον, όταν η τιμή θα είναι σε θέση να φθάσει σε αυτό το σημαντικό επίπεδο των 1.0000 και να το διαπεράσει προς τα πάνω, η ανοδική δύναμη που επιτρέπει σε αυτό να συμβεί είναι πιθανότερο να είναι αρκετά ισχυρή για να προκαλέσει περαιτέρω ανοδική μετακίνηση. Μερικές φορές, η οριζόντια γραμμή ενεργεί ως ισχυρότατη στήριξη σε ανοδιική αγορά και ως ισχυρότατη αντίσταση σε πτωτική αγορά. Ενώ ένα ψυχολογικό επίπεδο όπως αυτό των 1.0000 είναι πολύ σημαντικό, υπάρχουν επίσης σημαντικά επίπεδα στα 0,9000, 0,8000 κλπ.
Εκτός από την οριζόντια γραμμή, και ο EMA 10 μάς βοηθά να καθορίσουμε με ευκολία την κατεύθυνση της δύναμης στην αγορά. Περαιτέρω λεπτομέρειες για την ιδέα εκτέλεσης συναλλαγών αποκαλύπτονται στη σύντομη περιγραφή στρατηγικής. Ενώ υπάρχουν φορές που ένα σήμα που παράγεται από αυτήν την ιδέα δεν λειτουργεί, όταν λειτουργεί, οδηγεί συνήθως σε μεγάλα κέρδη, ειδικά όταν είμαστε πρόθυμοι να αφήσουμε τις κερδοφόρες συναλλαγές να τρέχουν. 

Παραδείγματα συναλλαγών
Σε αυτά τα παραδείγματα δε λαμβάνονται υπόψη τα ανοίγματα. Η κατακόρυφη κόκκινη γραμμή στα αριστερά δείχνει το σημείο εισόδου μιας συναλλαγής και η κατακόρυφη κόκκινη γραμμή στα δεξιά δείχνει το σημείο εξόδου.

Παράδειγμα 1: Θα θέλαμε να παρουσιάσουμε το πρώτο παράδειγμα εκτέλεσης συναλλαγών στο EUR/CAD. Στο διάγραμμα 3, από το Φεβρουάριο έως το Μάρτιο του 2014, η τιμή ήταν επάνω από το επίπεδο των 1.5000. Από τον Απρίλιο του 2014, η τιμή άρχισε να αποδυναμώνεται, ώσπου τελικά διαπέρασε την οριζόντια γραμμή των 1.5000 προς τα κάτω. Συγχρόνως, ο EMA 10 είχε καθοδική πορεία. Η διάσπαση της οριζόντιας γραμμής προς τα κάτω σηματοδότησε μια ευκαιρία για πώληση. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε και ο στόχος επιτεύχθηκε μετά από μερικούς μήνες. 

Εργαλείο: EUR/CAD
Εντολή: Πώληση
Ημερομηνία εισόδου: 13 Μαΐου 2014
Τιμή εισόδου: 1.4950
Stop-loss: 1.5150
Κατοχύρωση κέρδους: 1.4350
Ημερομηνία εξόδου: 27 Αυγούστου 2014
Κέρδος/απώλεια: 600 pips

Παράδειγμα 2: Ας παρουσιάσουμε ακόμη ένα παράδειγμα στο USD/JPY. Στο διάγραμμα 4, στο ημερήσιο διάγραμμα USD/JPY, είδαμε μια ευκαιρία για εκτέλεση αγοράς όταν η οριζόντια γραμμή στο σημαντικό ψυχολογικό επίπεδο των 100.00 διασπάστηκε προς τα πάνω, καθώς ο EMA 10 είχε ανοδική πορεία. Άνοιξε μια θέση αγοράς και η τιμή μετακινήθηκε σημαντικά προς τα πάνω, φθάνοντας σχεδόν στο στόχο. Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2014, η τιμή άρχισε να πέφτει αρκετά και, σε γενικές γραμμές, σταθεροποιήθηκε κατά τον Αύγουστο του 2014, όταν επανεμφανίστηκε μια πολύ ισχυρή ανοδική μετακίνηση. Ο στόχος μας επιτεύχθηκε και μάλιστα ξεπεράστηκε κατά πολύ, καθώς η τιμή ανέβηκε πάνω από 900 pips από τη στιγμή που άνοιξε η θέση αγοράς. Στο διάγραμμα, τα candlestick έγιναν μικρότερα ώστε να έχουμε καλύτερη απεικόνιση της συναλλαγής.

Εργαλείο: USD/JPY
Εντολή: Αγορά
Ημερομηνία εισόδου: 21 Νοεμβρίου 2013
Τιμή εισόδου: 100.15
Stop-loss: 98.15
Κατοχύρωση κέρδους: 106.15
Ημερομηνία εξόδου: 9 Σεπτεμβρίου 2014
Κέρδος/απώλεια: 600 pips

Πολλοί επενδυτές δεν έχουν την υπομονή να αφήσουν μια κερδοφόρα θέση όπως αυτή να τρέξει. Μπορούμε να δούμε ότι, παρά τις απελπισμένες προσπάθειες των αρκούδων, η τιμή έπεσε έως το σημείο να δοκιμάσει ακόμη και το σημαντικό ψυχολογικό επίπεδο των 100.00, πόσο μάλλον να το παραβιάσει προς τα κάτω. Οι περισσότεροι επενδυτές θα είχαν πραγματοποιήσει έξοδο τον Ιανουάριο του 2014 όταν άρχισε η καθοδική επιβεβαίωση τιμών, και θα το είχαν κάνει με ένα καλό κέρδος (παρά το γεγονός ότι ο στόχος δεν επιτεύχθηκε). Ακόμα κι αν δοκιμάστηκε το σημαντικό επίπεδο των 100.00, η θέση θα είχε εξομαλυνθεί στο νεκρό σημείο. Παρακαλώ, δείτε το σημείο όπου σχεδιάστηκε μια ωοειδής μορφή στο διάγραμμα. Μερικές φορές, η οριζόντια γραμμή μπορεί να δοκιμαστεί ως αποτέλεσμα της ανοδικής πίεσης, αλλά η τιμή αποτυγχάνει να την παραβιάσει προς τα πάνω. Αυτό δεν μας κάνει να πουλήσουμε αυτόματα, επειδή η ανοδική προσπάθεια απέτυχε. Δεν μπορούμε απλά να εκτελέσουμε το αντίθετο της λογικής προκειμένου να βελτιωθούν τα κέρδη, γιατί θα ήταν σα να επιχειρείς χειρουργική επέμβαση εγκεφάλου με ένα τσεκούρι.

Συμπέρασμα
Όταν ένα σημαντικό επίπεδο στήριξης ή αντίστασης που έχει, τουλάχιστον, τρία μηδενικά (ή τέσσερα) παραβιάζεται προς τα κάτω ή προς τα πάνω, μπορεί να υπάρξει μια συνέχεια αυτής της ισχυρής δύναμης για μακρά χρονική περίοδο. Αυτή η κερδοσκοπική ιδέα μάς κάνει να ψάχνουμε για ευκαιρίες εκτέλεσης συναλλαγών και να είμαστε υπεύθυνοι αφότου εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες. Οι εκτελέσεις συναλλαγών είναι μια σταδιοδρομία που απαιτεί υπευθυνότητα. Όποιος τομέας σκέψης κατηγορεί τις αγορές για όσα βιώνουν οι επενδυτές είναι ένας παράλογος τομέας σκέψης. Ωστόσο, οι ευκαιρίες εκτέλεσης συναλλαγών που προκύπτουν από αυτήν την μέθοδο είναι λίγες και σε μεγάλες χρονικές αποστάσεις μεταξύ τους, οπότε η μέθοδος μπορεί να προστεθεί στις στρατηγικές που ήδη χρησιμοποιούμε. Είμαστε στρατιώτες των χρηματαγορών και έχουμε ανταμειφθεί γενναιόδωρα για την προθυμία μας να αναλαμβάνουμε ρίσκα. «

Quotations:
Οι άνθρωποι δεν αποτυγχάνουν στις αγορές επειδή δεν γνωρίζουν τίποτα, αποτυγχάνουν στις αγορές επειδή δεν γνωρίζουν αρκετά.


Οι εκτελέσεις συναλλαγών είναι μια σταδιοδρομία που απαιτεί υπευθυνότητα.


Σχόλια