Πώς να εκτελείτε συναλλαγές σαν πρωταθλητές μάγοι της αγοράς


Το αρθρο ειναι απο το περιοδικο Traders (διαβαστε εδω το περιοδικο δωρεαν )
Μάθετε από τις γνώσεις του θρύλου των συναλλαγών Mark Minervini 
Το επενδυτικό ύφος ποικίλει μεταξύ των πετυχημένων παικτών της αγοράς αλλά, χωρίς εξαίρεση, οι επιτυχείς επενδυτές μετοχών μοιράζονται ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την επιτυχία. Εάν δεν διαθέτετε αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι σίγουρο ότι θα αποχωριστείτε τα χρήματά σας. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να τα διαθέτετε εκ γενετής. Παράλληλα με την εκμάθηση αποτελεσματικών τακτικών εκτέλεσης συναλλαγών, μπορείτε να αναπτύξετε τη νοοτροπία και τη συναισθηματική πειθαρχία που απαιτούνται για να εξασφαλίσετε πολλά κέρδη στο χρηματιστήριο. Απαιτούνται δύο πράγματα: η επιθυμία για την επιτυχία και μια στρατηγική νίκης. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ μιας αξιοπρεπούς απόδοσης στη χρηματαγορά και της επίτευξης εξαιρετικών επιδόσεων, και αυτή η διαφορά μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας. 


Είτε είστε λογιστής, δάσκαλος σε σχολείο, γιατρός, δικηγόρος, υδραυλικός ή ακόμη και άφραγκος και άνεργος όπως υπήρξε ο γράφων όταν ξεκίνησε - μπορείτε να πετύχετε εξαιρετικές επιδόσεις.


» Η συνέπεια οδηγεί στη νίκη
Ο κόσμος αγοράζει μετοχές με την ελπίδα να βγάλει χρήματα και να αυξήσει τα πλούτη του. Ονειρεύονται τις μεγάλες αποδόσεις που θα φέρουν μελλοντικά οι προσεκτικά επιλεγμένες επενδύσεις τους. Ωστόσο, προτού επενδύσετε τα μετρητά που κερδίσατε με κόπο θα πρέπει να σκεφτείτε πώς θα αποφύγετε την απώλειά τους.
Αν υπάρχει ένα πράγμα που ο Mark Minervini διδάχθηκε όλα αυτά τα χρόνια, είναι ότι η διαχείριση κινδύνου αποτελεί το πιο σημαντικό δομικό στοιχείο για την επίτευξη σταθερής επιτυχίας στο χρηματιστήριο. Προσέξτε ότι χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «σταθερή». Ο καθένας μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμη επιτυχία εφόσον βρεθεί στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή, αλλά η σταθερότητα είναι αυτό που ξεχωρίζει τους επαγγελματίες από τους ερασιτέχνες, τους διαχρονικούς θρύλους από τους αστέρες της μίας ημέρας. 
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο συντάκτης έχει γνωρίσει πολλούς ανθρώπους που έκαναν εκατομμύρια δολάρια σε ευνοϊκές εποχές, μόνο και μόνο για να τα χάσουν στη συνέχεια, ακόμη και να φαλιρίσουν. Θα σας πούμε πώς να αποφύγετε αυτή τη μοίρα.


Πρόκειται για τα δικά σας χρήματα,
αλλά μόνο για όσο διάστημα τα προστατεύετε
Για να πετύχετε σταθερή αποδοτικότητα, θα πρέπει να προστατεύετε τα κέρδη και το επενδυτικό κεφάλαιό σας. Στην πραγματικότητα, ο κύριος Minervini δεν κάνει διάκριση μεταξύ των δύο. Ένα μεγάλο λάθος που κάνουν πολλοί επενδυτές είναι να συναλλάσσονται τα κέρδη σαν κοινά χρήματα, κι ενεργούν λες και τα χρήματα αυτά δεν τους ανήκουν όσο το αρχικό κεφάλαιο κι άρα μπορούν να τα ρισκάρουν. Εάν αυτός ο τρόπος σκέψης σάς έχει γίνει συνήθεια, θα πρέπει να αλλάξετε την αντίληψή σας αμέσως για να πετύχετε εξαιρετικές αποδόσεις. Ας πούμε ότι ο συντάκτης έβγαλε τη Δευτέρα $5.000. Δεν θεωρεί ότι «προηγείται» στο παιχνίδι κατά $5.000 κι άρα μπορεί να ρισκάρει αυτό το ποσό με ριψοκίνδυνες κινήσεις. Απλά, ο λογαριασμός έχει ένα νέο αρχικό υπόλοιπο, το οποίο υπόκειται στο ίδιο σύνολο κανόνων όπως και πριν. Μόλις πραγματοποιήσει ένα κέρδος, αυτά τα χρήματα του ανήκουν. Το χθεσινό κέρδος είναι μέρος του σημερινού κεφαλαίου.
Μην υιοθετείτε τη λανθασμένη νοοτροπία των ερασιτεχνών τζογαδόρων. Παίζοντας με συνέπεια και στοιχηματίζοντας συντηρητικά, ένας παίκτης κερδίζει $1.500 στο τραπέζι του μπλάκτζακ. Τότε αρχίζει να ποντάρει μεγάλα ποσά, απερίσκεπτα. Στα μάτια του, τώρα παίζει με χρήματα της μάρκας. Αυτό συμβαίνει όλη την ώρα και στο χρηματιστήριο. Οι ερασιτέχνες επενδυτές αντιμετωπίζουν τα κέρδη τους σαν χρήματα της αγοράς κι όχι σαν δικά τους, και εν ευθέτω χρόνω η αγορά τούς τα παίρνει πίσω. 
Ας πούμε ότι κάποιος αγοράζει μια μετοχή για $20 ένα μερίδιο. Ανεβαίνει στα $27. Στη συνέχεια, ο επενδυτής αποφασίζει ότι μπορεί να της «δώσει χώρο» επειδή έχει ένα μαξιλάρι επτά μονάδων. Λάθος! Μόλις μια μετοχή ανέβει κατά ένα αξιοπρεπές ποσό από την τιμή αγοράς, ο Mark Minervini συνήθως δίνει λιγότερο χώρο προς τα κάτω. Εισέρχεται σε κατάσταση προστασίας κέρδους. Το λιγότερο, προστατεύει το νεκρό σημείο. Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να αφήσει ένα καλό κέρδος να μετατραπεί σε απώλεια.
Στο τέλος κάθε συνεδρίασης, όταν αναθεωρείτε το χαρτοφυλάκιό σας, αναρωτηθείτε το εξής: έχω θετικά αποτελέσματα σε αυτή τη θέση σήμερα; Αν όχι, γιατί τη διατηρώ; Η αρχική αιτία της αγοράς εξακολουθεί να ισχύει; Να κλείνετε κάθε ημέρα συναλλαγών με μια ειλικρινή εκτίμηση των θέσεων σας. Δεν υπαινισσόμαστε ότι δεν πρέπει να επιτρέπετε σε μια μετοχή να περάσει μέσα από μια φυσιολογική αντίδραση ή οπισθοχώρηση στην τιμή αν πιστεύετε ότι η μετοχή μπορεί να ανέβει πολύ ψηλότερα. 
Και βέβαια πρέπει να δίνετε στις μετοχές κάποια περιθώρια για διακυμάνσεις, αλλά αυτά έχουν μικρή σχέση με το προηγούμενο κέρδος σας. Να αξιολογείτε τις μετοχές σας με βάση τις μελλοντικές αποδόσεις που αναμένετε από αυτές σε σχέση με αυτό που ρισκάρετε. Κάθε μέρα, μια μετοχή θα πρέπει να δικαιολογεί το λόγο για τον οποίο την κρατάτε, αναμένοντας ένα μεγαλύτερο κέρδος.

Αποφύγετε τα μεγάλα λάθη
Πρόσφατα, ο συντάκτης είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον Itzhak Ben-David, μέλος της ομάδας συγγραφής της μελέτης «Are Investors Really Reluctant to Realise Their Losses? Trading Responses to Past Returns and the Disposition Effect». Η τάση να πουλάμε μετοχές με κέρδη πολύ σύντομα και να διατηρούμε μετοχές με απώλειες για πολύ καιρό ονομάστηκε από τους οικονομολόγους φαινόμενο διάθεσης (disposition effect). 
Οι κύριοι Ben-David και David Hirshleifer μελέτησαν τις αγοραπωλησίες μετοχών από περισσότερους από 77.000 λογαριασμούς ενός μεγάλου μπρόκερ από το 1990 έως το 1996 και πραγματοποίησαν μια ποικιλία αναλύσεων που δεν είχαν γίνει ποτέ πριν. Εξέτασαν το πότε οι επενδυτές αγόραζαν μεμονωμένες μετοχές, το πότε τις πουλούσαν και το πόσο κέρδιζαν ή έχαναν με κάθε πώληση.
Εξέτασαν επίσης το ποτέ οι επενδυτές ήταν πιθανότερο να αγοράσουν πρόσθετα μερίδια μιας μετοχής που είχαν αγοράσει προηγουμένως. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύθηκαν στο τεύχος Αυγούστου 2012 του Review of Financial Studies.
Η μελέτη τονίζει πολλά ενδιαφέροντα συμπεράσματα:

•      Οι επενδυτές είναι πιθανότερο να επιτρέψουν σε μια μετοχή να σημειώσει μια μεγάλη απώλεια παρά ένα μεγάλο κέρδος. Διατηρούν μετοχές με απώλειες για πολύ καιρό και πουλούν μετοχές με κέρδη πολύ γρήγορα.
•      Η πιθανότητα αγοράς επιπλέον μεριδίων είναι μεγαλύτερη για μετοχές που έχουν χάσει την αξία τους από ό,τι είναι για μετοχές που έχουν αποκτήσει αξία. Οι επενδυτές μπορεί εύκολα να διπλασιάσουν τα στοιχήματα τους όταν οι μετοχές χάνουν αξία.
•      Οι επενδυτές είναι πιθανότερο να δεχθούν ένα μικρό κέρδος από ό,τι μια μικρή απώλεια.

Οι περισσότεροι επενδυτές καθυστερούν πολύ να κλείσουν θέσεις με απώλειες. Ως εκ τούτου, διατηρούν μια θέση μέχρις ότου να μη μπορούν να δεχθούν άλλο πόνο, και αυτό κοστίζει σε πολύτιμο κεφάλαιο και χρόνο. Για να είστε επιτυχής, πρέπει να λάβετε υπόψη ότι ο μόνος τρόπος για να συνεχίσετε να λειτουργείτε αποτελεσματικά είναι να προστατεύετε το λογαριασμό σας από μια σημαντική οπισθοδρόμηση ή, ακόμη χειρότερα, καταστροφή.
Η αποφυγή των μεγάλων απωλειών αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα για μεγάλες νίκες για έναν κερδοσκόπο. Δεν μπορείτε να ελέγξετε πόσο θα ανέβει μια μετοχή αλλά, στις περισσότερες περιπτώσεις, το αν θα δεχθείτε μια μικρή ή μια μεγάλη απώλεια είναι εντελώς δική σας επιλογή. Υπάρχει ένα πράγμα που μπορούμε να σας εγγυηθούμε: Εάν δεν μπορείτε να μάθετε να δέχεστε μικρές απώλειες, αργά ή γρήγορα θα έχετε μεγάλες απώλειες. Είναι αναπόφευκτο. 
Για να μάθετε καλά την τέχνη της κερδοσκοπίας, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε την καταστροφική ικανότητά σας. Μόλις κατανοήσετε και αναγνωρίσετε αυτή την ιδιότητα, θα μπορείτε να ελέγξετε το πεπρωμένο σας και να πετύχετε τη σταθερότητα. Θα πρέπει να αφιερώσετε ένα σημαντικό κομμάτι χρόνου και προσπάθειας στο να μάθετε πώς να χάνετε το μικρότερο δυνατό ποσό όταν σφάλετε. Πρέπει να μάθετε να αποφεύγετε τα μεγάλα λάθη.


Η εξάσκηση δεν εξασφαλίζει την τελειότητα
Ο Mark Minervini γνωρίζει ανθρώπους που διαχειρίστηκαν χρήματα στη Γουόλ Στριτ για δεκαετίες κι όμως έχουν μέτρια αποτελέσματα να επιδείξουν. Θα πιστεύατε ότι μετά από όλα αυτά τα χρόνια πρακτικής, η απόδοσή τους θα ήταν εξαιρετική ή τουλάχιστον θα βελτιωνόταν με την πάροδο του χρόνου. Όχι απαραίτητα. Η εξάσκηση δεν εξασφαλίζει την τελειότητα. Στην πραγματικότητα, η πρακτική εξάσκηση μπορεί να επιδεινώσει την απόδοση εφόσον εφαρμόζετε τα λάθος πράγματα. 
Όταν επαναλαμβάνετε κάτι ξανά και ξανά, το μυαλό σας ενισχύει τις νευρικές οδούς που ενισχύουν τη δράση. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι οδοί ενισχύονται τόσο για  λάθος όσο και για σωστές δράσεις. Οποιοδήποτε μοτίβο δράσης επαναλαμβάνεται συνεχώς θα γίνει τελικά συνήθεια. Άρα, η πρακτική εξάσκηση δεν εξασφαλίζει την τελειότητα, διαμορφώνει απλά συνήθειες.
Με άλλα λόγια, το γεγονός ότι κάνετε κάτι για κάποιο διάστημα δεν σας εγγυάται την επιτυχία. Μπορεί απλά να σημαίνει ότι ενισχύετε κακές συνήθειες. Ο συντάκτης προσυπογράφει τη συμβουλή του θρυλικού προπονητή του ποδοσφαίρου Vince Lombardi. Όπως είπε, «η πρακτική εξάσκηση δεν εξασφαλίζει την τελειότητα. Μόνο η τέλεια πρακτική εξάσκηση εξασφαλίζει την τελειότητα». Στη χρηματαγορά, η λάθος πρακτική θα φέρει περιστασιακή επιτυχία ακόμα και αν εφαρμόζετε εσφαλμένες αρχές. Εξάλλου, θα μπορούσατε να ρίχνετε βελάκια σε μια λίστα μετοχών και κάπου-κάπου να πετυχαίνετε κερδοφόρες μετοχές, αλλά δεν θα εξασφαλίσετε σταθερές αποδόσεις και στο τέλος θα χάσετε.
Ο λόγος που οι περισσότεροι επενδυτές εφαρμόζουν λανθασμένη πρακτική είναι επειδή αρνούνται να αναλύσουν τα αποτελέσματά τους αντικειμενικά ώστε να διαπιστώσουν τι πηγαίνει στραβά με την προσέγγισή τους. Προσπαθούν να ξεχάσουν τις απώλειες και συνεχίζουν να κάνουν αυτό που έκαναν πάντα. Η καθιέρωση των χαμηλών προμηθειών των μπρόκερ, οι διαδικτυακές συναλλαγές και τα χρηματιστηριακά δεδομένα μέσω δικτύου μπορεί να έχουν προσφέρει σε όλους την ίδια τεχνολογία, αλλά δεν έδωσαν στους επενδυτές την ίδια δυνατότητα χρησιμοποίησης αυτών των πόρων. 

Όπως το να αποκτήσετε ένα μπαστούνι του γκολφ δε θα σας κάνει Tiger Woods, και το άνοιγμα ενός λογαριασμού σε μπρόκερ και η οθόνη ενός υπολογιστή δε θα σας κάνουν Peter Lynch ή Warren Buffett. Αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να εργαστείτε, και απαιτείται χρόνος και εξάσκηση. Αυτό που έχει σημασία είναι να μάθετε να εξασκήστε σωστά.

Αποφύγετε τις
συναλλαγές επί χάρτου
Καθώς οι νέοι επενδυτές εκπαιδεύονται, συχνά επιλέγουν τις συναλλαγές επί χάρτου για πρακτική εξάσκηση προτού ρισκάρουν πραγματικά χρήματα. Αν και αυτό ακούγεται λογικό, ο κύριος Minervini δεν είναι οπαδός των συναλλαγών επί χάρτου και δεν τις προτείνει για περισσότερο από όσο είναι απολύτως απαραίτητες, έως ότου αποκτήσετε κάποια χρήματα για να επενδύσετε. Οι συναλλαγές επί χάρτου αποτελούν λάθος είδος πρακτικής. Είναι σαν να προετοιμάζεστε για έναν επαγγελματικό αγώνα πυγμαχίας αντιμετωπίζοντας σκιές. Δεν θα ξέρετε πώς είναι να δέχεστε χτύπημα έως ότου βρεθείτε στο ρινγκ με έναν πραγματικό αντίπαλο. 
Οι συναλλαγές επί χάρτου βοηθούν λίγο στην προετοιμασία σας για τις πραγματικές συναλλαγές όπου η αγορά είναι αδίστακτη. Επειδή δεν είστε συνηθισμένοι στην ψυχολογική και την οικονομική πίεση, θα είναι απίθανο να λάβετε τις ίδιες αποφάσεις με την περίοδο της πρακτικής εξάσκησης.
Αν και οι συναλλαγές επί χάρτου μπορεί να σας βοηθήσουν να εξοικειωθείτε με την αγορά, μπορεί επίσης να σας δημιουργήσουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας και να εμποδίσουν την απόδοσή σας και τη διαδικασία εκμάθησης. 
Ο ψυχολόγος Henry L. Roediger ΙΙΙ, ο οποίος είναι ο κύριος ερευνητής για το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο St. Louis, διεξήγαγε ένα πείραμα στο οποίο οι μαθητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες για να μελετήσουν ένα κείμενο φυσικής ιστορίας.
Η ομάδα Α μελέτησε το κείμενο επί τέσσερις συνεδρίες. Η ομάδα Β το μελέτησε μόνο μία φορά αλλά εξετάστηκε πάνω σε αυτό το θέμα τρεις φορές. Μια εβδομάδα αργότερα οι δύο ομάδες εξετάστηκαν και η ομάδα Β πέτυχε 50% υψηλότερο σκορ. Αυτό αποδεικνύει τη δύναμη τού να κάνεις πραγματικά αυτό που προσπαθείς να πετύχεις έναντι τού να προετοιμάζεσαι για αυτό με προσομοίωση. Αν ξεκινάτε τώρα, θα πρέπει να αρχίσετε να εκτελείτε συναλλαγές με πραγματικά χρήματα το συντομότερο δυνατόν. Εάν είστε αρχάριοι επενδυτές, ένας καλός τρόπος για να αποκτήσετε εμπειρία είναι η εκτέλεση συναλλαγών με ένα μικρό χρηματικό ποσό, το οποίο αν χάσετε δε θα αλλάξει τη ζωή σας, αλλά θα είναι αρκετό ώστε η απώλειά του να σας πονέσει.
Μη ξεγελιέστε με μια ψευδή αίσθηση της πραγματικότητας. Να εξοικειωθείτε με τις πραγματικές συναλλαγές, επειδή αυτό θα πρέπει να κάνετε για να βγάλετε πραγματικά χρήματα.

Δεσμευτείτε με μια προσέγγιση
Δεν χρειάζεστε διδακτορικό στα μαθηματικά ή τη φυσική για να πετύχετε στο χρηματιστήριο, χρειάζεστε απλά την κατάλληλη γνώση, μια καλή ηθική εργασίας και πειθαρχία. Η μεθοδολογία SEPA® του συντάκτη αναπτύχθηκε μετά από δεκαετίες αναζήτησης, δοκιμών και επιστροφής στο σχεδιαστήριο αμέτρητες φορές για να διαπιστωθεί τι είναι πραγματικά αποτελεσματικό.
Κι εσείς οι ίδιοι θα περάσετε περιόδους δοκιμών και λαθών: θα δοκιμάσετε διάφορες έννοιες και προσεγγίσεις για την αγορά μετοχών, είτε σε σχέση με την αξία, την ανάπτυξη, τα θεμελιώδη, τα τεχνικά ή κάποιο συνδυασμό. 
Στο τέλος, για να πετύχετε, θα πρέπει να καταλήξετε σε μια προσέγγιση που να έχει νόημα για εσάς. Το πιο σημαντικό είναι να δεσμευτείτε για την τελειοποίηση και τη λεπτομερή κατανόηση αυτής της μεθοδολογίας και της εκτέλεσής της.
Μια στρατηγική εκτέλεσης συναλλαγών είναι όπως ένας γάμος. Εάν δεν είστε πιστοί, το πιθανότερο είναι να έχει δυσάρεστη κατάληξη. Απαιτείται χρόνος και αφοσίωση, αλλά ο στόχος σας θα πρέπει να είναι να γίνετε ειδικοί στην προσέγγισή σας στην αγορά. 
Αν και η στρατηγική είναι σημαντική, δεν είναι τόσο κρίσιμη όσο η γνώση και η πειθαρχία κατά την εφαρμογή της, εφαρμόζοντας πιστά τους κανόνες σας. Ένας επενδυτής που γνωρίζει πραγματικά τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία της στρατηγικής του/της μπορεί να έχει σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα από κάποιον που ξέρει μόνο λίγα για μια ανώτερη στρατηγική. Φυσικά, η ιδανική κατάσταση θα ήταν να γνωρίζετε πολλά για μια σπουδαία στρατηγική. Αυτός θα πρέπει να είναι ο απώτερος στόχος σας.

Επενδύστε πρώτα στον εαυτό σας
Όταν ο συντάκτης ξεκίνησε τις συναλλαγές τη δεκαετία του 1980, υπέμεινε μια εξαετή περίοδο, κατά την οποία δεν έβγαλε καθόλου χρήματα από μετοχές. Στην πραγματικότητα, είχε μια καθαρή απώλεια. Μόλις το 1989 άρχισε να σημειώνει ουσιαστική επιτυχία. Τι ήταν αυτό που τον κράτησε στο παιχνίδι; Η άνευ όρων επιμονή! Μια επένδυση στη γνώση, η οποία χρειάζεται χρόνο για να αποκτηθεί, αποτελεί επένδυση στον εαυτό σας, αλλά απαιτεί επιμονή. Όταν κάνετε μια ακλόνητη δέσμευση για έναν τρόπο ζωής, βάζετε τον εαυτό σας πολύ μπροστά από τους περισσότερους στον αγώνα για την επιτυχία. Γιατί? Επειδή οι περισσότεροι έχουν μια φυσική τάση να υπερεκτιμούν αυτά που μπορούν να πετύχουν βραχυπρόθεσμα και να υποτιμούν αυτά που μπορούν να πετύχουν μακροπρόθεσμα. Νομίζουν ότι έχουν κάνει μια δέσμευση, αλλά όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες, χάνουν τη διάθεσή τους ή παραιτούνται.
Οι περισσότεροι βρίσκουν ενδιαφέρον στις συναλλαγές, αλλά λίγοι κάνουν μια πραγματική δέσμευση. Η διαφορά μεταξύ του ενδιαφέροντος και της δέσμευσης είναι η βούληση να μην παραιτείσαι. Όταν δεσμεύεσαι αληθινά σε κάτι, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική παρά μόνο η επιτυχία. Το ενδιαφέρον θα κάνει την αρχή, αλλά η δέσμευση θα σας οδηγήσει στη γραμμή του τερματισμού. 
Η πρώτη και καλύτερη επένδυση που μπορείτε να κάνετε είναι να επενδύσετε στον εαυτό σας, μια δέσμευση να κάνετε αυτό που χρειάζεται και να εμμείνετε. Η επιμονή είναι πιο σημαντική από τη γνώση. Πρέπει να επιμείνετε προκειμένου να πετύχετε οτιδήποτε. Οι γνώσεις και οι δεξιότητες μπορούν να αποκτηθούν μέσα από την μελέτη και την πρακτική, αλλά τίποτα σπουδαίο δε συμβαίνει σε όσους παραιτούνται.

Να αναμένετε κάποιες πολύ κακές ημέρες
Το κλειδί της επιτυχίας είναι να γίνετε πετυχημένοι στοχαστές και στη συνέχεια να ενεργείτε βάσει αυτών των σκέψεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι ιδέες και δράσεις σας θα παράγουν πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Κατά καιρούς, θα αισθάνεστε ότι η επιτυχία είναι ανέφικτη. Μπορεί ακόμη να νιώσετε τη διάθεση να παραιτηθείτε. Ο συντάκτης γνωρίζει, το έχει ζήσει. Στην πορεία του, βίωσε ημέρες που είχε χάσει τελείιως το ηθικό του λόγω των κακών αποτελεσμάτων του και έφτασε σχεδόν στο σημείο να τα παρατήσει.
Ωστόσο, ο Mark Minervini γνώριζε τη δύναμη της εμμονής. Έπειτα, μετά από περισσότερο από μια δεκαετία δοκιμών καιι λαθών, έβγαζε σε μια βδομάδα περισσότερα χρήματα από όσα ονειρευόταν ότι θα έβγαζε σε ένα χρόνο. Βίωσε αυτό που εννοούσε ο Άγγλος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Ρόμπερτ Μπράουνινγκ όταν έγραψε «η επιτυχία ενός λεπτού εξαργυρώνει την αποτυχία ετών».
Θυμηθείτε, αν επιλέξετε να μην αναλάβετε ρίσκα, να παίξετε εκ του ασφαλούς, ποτέ δεν θα γνωρίσετε την αίσθηση της ολοκλήρωσης των ονείρων σας. Κυνηγήστε με τόλμη αυτό που επιθυμείτε και να αναμένετε κάποια πισωγυρίσματα, κάποιες απογοητεύσεις και μερικές πολύ κακές ημέρες. Αγκαλιάστε όλα αυτά ως ένα πολύτιμο μέρος της διαδικασίας και μάθετε να λέτε «Ευχαριστώ δάσκαλε». 
Να αισθάνεστε ευτυχισμένοι και ευγνώμονες και να γιορτάζετε όταν κερδίζετε. Μην ανακαλείτε τις αποτυχίες μετανιώνοντας. Το παρελθόν δεν μπορεί να αλλάξει, μπορεί μόνο να διδάξει. Το σημαντικότερο είναι να μην αφήνετε τις πολύ κακές ημέρες να σας κάνουν να παραιτηθείτε. 

Συμπέρασμα
Για να πραγματοποιήσετε κέρδη από επενδύσεις σε μετοχές, θα πρέπει να λάβετε τρεις σωστές αποφάσεις: τι να αγοράσετε, πότε να το αγοράσετε και πότε να το πουλήσετε. Δεν θα αποδειχτούν σωστές όλες οι αποφάσεις σας, αλλά μπορούν να είναι έξυπνες.
Είναι αλήθεια ότι η αγορά είναι βάναυση στους περισσότερους από όσους την προκαλούν. Αλλά το ίδιο ισχύει και για το Έβερεστ, και αυτό δεν πρέπει, κι ούτε σταματάει τους ανθρώπους από την προσπάθεια να φτάσουν στην κορυφή. Αυτό που περιμένουμε από ένα βουνό ή μια αγορά είναι να μην έχει προτιμήσεις, να τους αντιμετωπίζει όλους επί ίσοις όροις.
Η εκτέλεση συναλλαγών μπορεί να αποτελεί πνευματική διέγερση, καθώς επίσης και έναν τρόπο για απόκτηση χρημάτων. Για να ασκηθεί σωστά, απαιτούνται υψηλού επιπέδου ικανότητες και δεξιότητες για τις οποίες ο επενδυτής πρέπει να εργαστεί πολύ σκληρά ώστε να τις αποκτήσει. Μια καλά σχεδιασμένη και εκτελεσμένη συναλλαγή είναι κάτι όμορφο που αξίζει να βιώσετε, να απολαύσετε και να θυμάστε. Πρέπει να έχει κάτι ουσιαστικό που υπερβαίνει τη χρηματική απολαβή.

Η χρηματαγορά παρέχει τη μέγιστη ευκαιρία στον κόσμο για οικονομική ανταμοιβή. Διδάσκει επίσης σπουδαία μαθήματα σε όσους κερδίζουν και σε όσους χάνουν, μια εκπαίδευση που πηγαίνει πολύ πιο πέρα από την εκτέλεση συναλλαγών και τις επενδύσεις. Χωρίς αμφιβολία, η χρηματαγορά μάς προσφέρει απίστευτη χαρά όταν κερδίζουμε και βαθιά ταπεινοφροσύνη όταν χάνουμε. Είναι το καλύτερο παιχνίδι του κόσμου. «

 Αποσπάσματα που ελήφθησαν από το: Trade Like a Stock Market Wizard: How to Achieve Superperformance in Stocks in any Market, Copyright 2013 Mark Minervini – εκδόσεις McGraw Hill.

Σχόλια

 1. Kαλησπερα σας ..με ενα αρθρο βεβαια δεν θα γινουμε ουτε μαγοι της αγορας ουτε πτωταθλητες ,μακαρι να γινοταν ετσι ,αλλα πιστευω αξιζει να το διαβασουμε ολο και κατι θα βοηθησει ,ισως ανακαλυψουμε λαθη που κανουμε ολοι μας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλο Σαββατοκυριακο Κωστα ..ομορφα και χαρουμενα να περνας !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. να σου ευχηθω τα χρονια πολλα.
  οσο για το φιλο μας ...αυτα ισχυουν για αγορες και οχι ελλΧΑΑ...
  εξ αλλου εξω το κερδος δεν ειναι ποινηκοποιημενο οπως στο ελλας ...
  επομενως για πιο πραμα μιλαμε;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλημερα Ηλια σε ευχαριστω για τις ευχες σου,να εισαι καλα και να ανακαλυψεις και τις πραγματικες αγορες ..οχι το Χαα μονο ,βεβαια τωρα με τα capital control και με αδειες τσεπες ουτε στο Χαα δεν μπορουμε να παιξουμε .

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου