25 δυσάρεστες αλήθειες για τις επενδύσεις που δεν θα σας πει κανείς


Όταν οι ειδικοί δεν ξέρουν τι λένε και οι λογιστές δεν καταλαβαίνουν τους ισολογισμούς. Ένα χιουμοριστικό, αλλά χρήσιμο απάνθισμα αποφθεγμάτων περί επενδύσεων.
Από το FoolWatch Weekly πληροφορούμαστε τα εξής ενδιαφέροντα αλλά όχι και τόσο ευχάριστα σχετικά με τις επενδύσεις:
1. Το να λες «θα είμαι άπληστος όταν οι άλλοι φοβούνται» είναι πολύ ευκολότερο από το να κάνεις στην πραγματικότητα.
2. Η απόσταση που χωρίζει μία μεγάλη επιχείρηση από μία μεγάλη επένδυση μπορεί να είναι απίθανα μεγάλη.
Οι αγορές και οι υφέσεις
3. Οι αγορές κάνουν ένα μεγάλο πισωγύρισμα τουλάχιστον μία φορά ετησίως και υποχωρούν μαζικά μία φορά στη διάρκεια μιας δεκαετίας. Συνηθίστε το. Είναι αυτό ακριβώς που κάνουν κάθε φορά.
4. Δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένας υπεύθυνος έλεγχος ποιότητας στον χρηματοπιστωτικό κόσμο των ειδικών. Εμπειρογνώμονες που έσφαλαν επί σειράν ετών σε όλα, εξακολουθούν να προσελκύουν πλήθη επενδυτών.
5. Όπως δήλωσε ο Erik Falkenstein: «Στο επαγγελματικό τένις το 80% των πόντων κερδίζονται, ενόσω στο ερασιτεχνικό τένις το 80% χάνεται. Το ίδιο ισχύει στην πάλη, στο σκάκι και τις επενδύσεις : Οι αρχάριοι θα έπρεπε να εστιάζουν στην αποφυγή λαθών, ενώ οι έμπειροι ειδικοί στην διενέργεια βαρυσήμαντων κινήσεων».
6. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες διαχειριστές χρήματος. Στατιστικά, μία χούφτα εξ αυτών είχαν επιτυχίες από καθαρή τύχη, μερικές από τις οποίες έχουν γίνει διεθνώς γνωστές.
7. Σημειώστε, ωστόσο, πως μερικοί επενδυτές που θεωρούνται ‘θρυλικοί’ έχουν οριακά μόνον ξεπεράσει σε απόδοση τα αμοιβαία που επενδύουν βάσει δεικτών στη διάρκεια της καριέρας τους. Στη Wall Street, ο μεγάλος πλούτος δεν είναι ενδεικτικός μεγάλων αποδόσεων.
8. Στη διάρκεια υφέσεων, εκλογών και συνεδριάσεων κεντρικών τραπεζών όπως της αμερικανικής Fed για τον καθορισμό της πολιτικής τους, ο κόσμος γίνεται σταθερά σίγουρος για πράγματα για τα οποία τίποτα δεν γνωρίζει.
Περί ειδικών
9. Όσο πιο άνετα νιώθετε για μία επένδυση σας, τόσο πιο πιθανό είναι να καταστραφείτε.
10. Συμβουλή εξοικονόμησης χρόνου : αντί να κάνετε αγοραπωλησίες πάμφθηνων μετοχών (penny stocks), απλά κάψτε στη φωτιά τα χρήματα σας. Το ίδιο ισχύει και για τα μοχλευμένα ETFs.
11. Δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που να γνωρίζει τι θα κάνει η αγορά βραχυχρόνια. Τελεία και παύλα.
12. Ο αναλυτής που μιλάει για τα λάθη του είναι ο άνθρωπος που πρέπει να ακούτε. Αποφύγετε τον αναλυτή που δεν το κάνει, τα δικά του λάθη είναι πολύ μεγαλύτερα.
13. Δεν κατανοείτε τον ισολογισμό μιας μεγάλης τράπεζας ; Μην ανησυχείτε, ούτε οι διευθυντές και λογιστές της τον κατανοούν..
14. Τα επόμενα 50 έτη θα υπάρξουν 7 έως 10 υφέσεις. Μην κάνετε πως εκπλήσσεστε όταν συμβούν.
15. Τριάντα χρόνια πριν, ο χρόνος που αφιερωνόταν στην τηλεόραση για θέματα αγοράς ήταν μόλις μία ώρα ημερησίως. Σήμερα ξεπερνά τις 18 ώρες. Αυτό που άλλαξε δεν είναι ο όγκος των ειδήσεων, αλλά ο όγκος των σαλιαρισμάτων.
Η τηλεόραση
16. Οι καλύτερες αποδόσεις του Warren Buffett επιτεύχθηκαν όταν οι αγορές ήταν πολύ λιγότερο ανταγωνιστικές. Είναι αμφίβολο εάν κανείς θα μπορέσει να πετύχει τα δικά του ρεκόρ 50 ετών.
17. Τα περισσότερα απ’ όσα διδάσκονται σε σχολές για επενδύσεις είναι θεωρητικές ανοησίες. Υπάρχουν ελάχιστοι πλούσιοι καθηγητές επενδύσεων..
18. Όσο περισσότερο εμφανίζεται ένας αναλυτής στην τηλεόραση, τόσο λιγότερο πιθανόν είναι οι προβλέψεις του να βγουν αληθινές (ο ψυχολόγος του U.C. Berkeley Phil Tetlock έχει στοιχεία γι’ αυτό).
19. Σχετικό: Μην εμπιστεύεστε κανέναν που εμφανίζεται δύο φορές εβδομαδιαίως σε τηλεοπτικά κανάλια.
20. Η αγορά αδιαφορεί πόσο σου κόστισε η αγορά μιας μετοχής, ή του σπιτιού σου. Επίσης αδιαφορεί τι πιστεύεις εσύ πως είναι μία ‘δίκαιη’ τιμή.
21. Η πλειονότητα των ειδήσεων της αγοράς δεν είναι μόνον άχρηστη αλλά επίσης επιβλαβής στην χρηματοπιστωτική σου υγεία.
22. Οι επαγγελματίες επενδυτές έχουν καλύτερη πληροφόρηση και ταχύτερους υπολογιστές από εσένα. Ποτέ δεν θα καταφέρεις να τους νικήσεις σε βραχυχρόνιες συναλλαγές. Μην το προσπαθήσεις ποτέ.
Η εμπειρία και οι επαγγελματίες
23. Το πόση εμπειρία έχει ένας χρηματιστής δεν λέει πολλά για τις ικανότητες του. Μπορεί να υπολείπεται της αγοράς σε όλη του την καριέρα. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που τους συμβαίνει αυτό.
24. Η μείωση του κόστους των συναλλαγών είναι οτιδήποτε χειρότερο μπορεί να συμβεί σε επενδυτές, καθώς καθιστά δυνατές τις συχνές συναλλαγές. Τα υψηλά κόστη συναλλαγών συνήθως υποχρεώνουν τους επενδυτές να σκέφτονται σκληρά πριν ενεργήσουν.
25. Ο τομέας των επαγγελματικών επενδύσεων είναι μία από τις πιο δύσκολες καριέρες για να πετύχει κανείς, αλλά έχει χαμηλά εμπόδια εισόδου και δεν απαιτεί συστάσεις. Το γεγονός αυτό δημιουργεί λεγεώνες ‘ειδικών’ που δεν έχουν ιδέα τι κάνουν. Οι άνθρωποι το ξεχνούν αυτό επειδή δεν ισχύει σε πολλούς άλλους τομείς.

Kαλη εβδομαδα με υγεία 

Σχόλια