20 «μικρομεσαίες» που ξεχώρισαν στο εξάμηνο

IKTINOΣ εβδομαδιαιο διαγραμμα

Αύξηση της τάξης του 25% σημείωσε κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο η καθαρή κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών (πλην τραπεζών και ΑΕΕΧ), με το φως της δημοσιότητας να έχει πέσει σε εκείνα τα blue chips που κατάφεραν σε σημαντικό βαθμό να ξεχωρίσουν και να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.
Ο Μυτιληναίος, τα δύο διυλιστήρια (Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια), η Coca-Cola HBC, ο Όμιλος Viohalco, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Αεροπορία Αιγαίου και η Sarantis ήταν μερικά τέτοια χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Ωστόσο, σαφώς ικανοποιητικά αποτελέσματα κατά το πρώτο μισό του 2017 εμφάνισαν και εισηγμένες από τη μεσαία και τη χαμηλή κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, με ενδεικτικά παραδείγματα να είναι οι είκοσι εταιρείες που εμφανίζονται στον παρατιθέμενο πίνακα (αθροιστικά παρουσιάζουν αύξηση πωλήσεων κατά 23,3%, EBITDA κατά 33,6% και καθαρής κερδοφορίας κατά 106,7%):
• Η μέχρι πρόπερσι ζημιογόνος ΧΑΛΚΟΡ, όχι μόνο σημείωσε υψηλή κερδοφορία κατά το πρώτο μισό του 2017, αλλά ταυτόχρονα διεύρυνε τα μερίδια αγοράς της και βελτίωσε δραστικά τη ρευστότητά της. Ωφελείται και από την δρομολογούμενη απορρόφηση της ΕΛΒΑΛ, εξέλιξη που δεν πρόλαβε να φανεί στα εξαμηνιαία της αποτελέσματα.
• Στην Autohellas η δραστηριότητα της μακροενοικίασης σταθεροποιήθηκε μετά από μια μακρά περίοδο κρίσης, ενώ αυτή του Rent A Car επηρεάζεται θετικά από την ανοδική πορεία του τουρισμού. Στα «συν» και οι ολοένα και μεγαλύτερες επιδόσεις του Ομίλου στο εξωτερικό.
• Στον κλάδο των μαρμάρων, πολύ καλύτερα από πέρυσι τα πήγαν τόσο η Ικτίνος,όσο και η Mermeren Kombinat. Στο βαθμό που ο κλάδος είναι εξαγωγικός, τα λευκά μάρμαρα περιζήτητα στο εξωτερικό και η οικονομία της Ασίας διατηρείται σε καλά επίπεδα, οι προοπτικές για τις νοικοκυρεμένες ελληνικές εταιρείες του κλάδου είναι ανοδικές.
• Μπορεί το τελικό νούμερο των κερδών να είναι το ίδιο περίπου με το περυσινό, ωστόσο η Quest Holdings έχει αποσχίσει φέτος το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων της στην BriQ Properties ΑΕΕΑΠ, οπότε πίσω από τη στασιμότητα των αποτελεσμάτων, υποκρύπτεται μια σημαντική βελτίωση επιδόσεων.
 Η Ευρωπαϊκή Πίστη συνέχισε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 να ανεβάζει το μερίδιο αγοράς της (λόγω της παραγωγής στους γενικούς κλάδους) και την κερδοφορία της.
• Flexopack: Οι συνεχείς επενδύσεις και η περαιτέρω διεθνοποίηση φέρνουν αυξημένες πωλήσεις και ανεβασμένη κερδοφορία, με τη ρευστότητα να διατηρείται σε άριστα επίπεδα.
• Καράτζης: Η αύξηση των επιδόσεων στους τομείς της βιομηχανίας και των ξενοδοχείων αντισταθμίστηκαν από την πτωτική πορεία στον κλάδο της ενέργειας (η ΚΕΝ βρίσκεται στο πρώτο στάδιο της ανάπτυξής της, καθώς ξεκίνησε τη δραστηριότητά της μέσα στο 2017). Η πολύ ισχυρή ρευστότητα ενισχύθηκε το καλοκαίρι από την πώληση της θυγατρικής ΚΡΕΤΑ Πολάρις.
• ΚΡΙ-ΚΡΙ: Σε μια εγχώρια αγορά που εμφανίζει πτώση, η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία κερδίζει μερίδια και παράλληλα απαντά με αυξημένες εξαγωγές στο γιαούρτι. Καταφέρνει να ανεβάζει τις επιδόσεις της σε συνδυασμό με την υλοποίηση επενδύσεων που χρηματοδοτούνται με άνεση, χωρίς την ανάγκη μεγάλου δανεισμού.
• ΕΛΤΟΝ Χημικά: Σε μια «πατωμένη» -λόγω της κρίσης- εγχώρια αγορά, ο εισηγμένος Όμιλος καταφέρνει να βελτιώνει τις επιδόσεις του κυρίως λόγω των καλύτερων αποτελεσμάτων που επιτυγχάνει στο εξωτερικό.
• Η ΕΛΤΡΑΚ διέψευσε (τουλάχιστον επί του παρόντος) όσους ανέμεναν σημαντική κάμψη επιδόσεων επειδή ολοκληρώθηκαν οι μεγάλοι οδικοί αυτοχρηματοδοτούμενοι άξονες. Στις θετικές επιδράσεις η δραστική βελτίωση των επιδόσεων της θυγατρικής ΕΛΤΡΕΚΚΑ.
• Entersoft-Κανάκης: Μια από… τα ίδια για τις δύο εισηγμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς κλάδους. Η γνωστή εταιρεία πληροφορικής συνέχισε τους διψήφιους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης και η Κανάκης (εμπορία ειδών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής) την ομαλή ανοδική της πορεία. Άλλο κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η άριστη ρευστότητα που διαθέτουν.
• Σε μια αγορά που αν δεν συρρικνώνεται, τουλάχιστον δεν αναπτύσσεται, η
Βογιατζόγλου Systems καταφέρνει να ανεβάζει τα μερίδιά της και να δουλεύει παραγωγικότερα.
• Κατά τα πρώτα χρόνια της κρίσης, η AS Company ΑΣΚΟ -0,64% λειτούργησε αμυντικά και εστίασε στη διασφάλιση υψηλής ρευστότητας και στην αποφυγή επισφαλειών. Κατά τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αναπτύσσεται εκ νέου, βελτιώνοντας σημαντικά τις οικονομικές της επιδόσεις.
• Μοτοδυναμική: Η εισηγμένη επωφελείται από την περιορισμένη ανάκαμψη της εγχώριας αγοράς και από τις οικονομίες κλίμακας που προκύπτουν.
• Η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου και η κλωστοβιομηχανία Μουζάκηςεπέστρεψαν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια σε κερδοφόρα αποτελέσματα. Η πρώτη δουλεύει τη μονάδα της Αιτωλοακαρνανίας σε πλήρη παραγωγική δυναμικότητα έχοντας αγοράσει την πρώτη ύλη (νήμα) από πέρυσι σε χαμηλές τιμές. Η Μουζάκης εκμεταλλεύτηκε το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης και κυρίως τα έσοδα από την εκμίσθωση μη λειτουργικών ακινήτων της.
• Creta Farms–Κρητών Άρτος: Εντελώς διαφορετική εικόνα σε σχέση με το παρελθόν εμφάνισε στο α’ εξάμηνο η Κρητών Άρτος, με διψήφιο ποσοστό ανόδου στις πωλήσεις και χωρίς τις περυσινές έκτακτες ζημίες λόγω Μαρινόπουλου. Ανάλογη η εικόνα και για την άλλη κρητική εισηγμένη, την Creta Farms, (που επίσης επέστρεψε στην κερδοφορία) της οποίας τα φετινά έκτακτα έξοδα ήταν χαμηλότερα των περυσινών.
Πηγη euro2day 

18 σχόλια:

Παντελης είπε...

Καλημερα σας ..Ανοδικη εναρξη για την εβδομαδα ,με τον δεικτη τραπεζων να κανει προσπαθεια για το 848 ..κρεμασε τελικα ,εδωσε ενα λονγκ κερι μεν ,αλλα ακομη η φαση ειναι bearish ..
Γενικος δεικτης ...ειμαστε λιγο πριν το 776 για να αλλαξει και η φαση ..προς το παρον κινηση αναμεσα στις spbands 753..772 με επομενη ανοδικη την 784..

Παντελης είπε...

ΟΠΑΠ συμφωνα παντα με το συστημα μου ..ειναι BULISH/LONG με στοπ το 8,82 ..η χαμηλοτερα το 8,65 και εχει μπροστα την αντισταση 8,25 να ξεπερασει για να κινηθει στην περιοχη 9,45 ..9,61

Παντελης είπε...

ΟΤΕ εδωσε και αυτος λονγκ κερι αλλα παραμενει σε Bearish φαση ..10,35 ..10,54 οι αντιστασεις ..και η στηριξη 9,96 ..9,92

Παντελης είπε...

Δουλευω εδω και μερικες μερες μια εργασια ..ενα "δίχτυ ασφαλειας "για τους σορτ και λονγκ οπως το λεω ... συμφωνα με αυτο για τον γενικο δεικτη η περιοχη 798-821 ειναι αυτη που πρεπει να διασπαστει για να ανησυχησουν οι σορτ (με τα σημερινα δεδομενα ) ..αυτο σημαινει οτι αν δεν διασπαστει ανοδικα αυτη η περιοχη μπορει να βγαλει πωλησεις και κατηφορο .
Για τον δεικτη τραπεζων ειναι στο 952-1028 και για τον 25αρη στην περιοχη 2092 ..2154
Η αλλη αναγνωση ειναι οτι η ανοδικη συνεχεια ειναι πολυ πιθανη προς αυτες τις περιοχες και αν γινει θα δουμε την εξελιξη στην συνεχεια
** τα δεδομενα αλλαζουν και θα δουμε τελος εβδομαδος που θα ειναι αυτο το διχτυ .
Καλη συνεδριαση ,ομορφη Τριτη να εχετε !!!

Panosman6 είπε...

Καλημερα Παντελη...καλημερα στα παιδια
Καλη συνεδριαση

Κωστας Τσοχαλης είπε...

Καλημερα παντελη καλη συνεδριαση και ελπιζω να αλαξη το τοπιο καλημερα στα παιδια!

Κωστας Τσοχαλης είπε...

Σε ευχαρηστουμε για ολα αυτα που μας προσφερης

Vasilis Paliouras είπε...

Καλημερα σε ολους. Καποιο σχολιο για ΔΕΗ εαν εχεις θα ηταν χρησιμο. Νομιζω ειναι σε οριακο σημειο για το επανω η κατω. Ευχαριστω.

Παντελης είπε...

Η εικονα της ΔΕΗ μας εχει μπερδεψει με την αποσχιση της Αδμηε ...οπως την βλεπω εχει μεν δωσει λονγκ κερια αλλα η φαση παραμενει ακομη Bearish ..stop short >2,06 .

Vasilis Paliouras είπε...

Ευχαριστω Παντελη

dhmzormp είπε...

Καλημέρα Παντελή,καλημερα σε ολους.Εαν είναι δυνατον ένα σχολιο για φολι.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ...........

Andreas Kiprios είπε...

Καλημέρα παίδες. Ευχαριστούμε Παντελή.

pasxalis dimitrakis είπε...

http://www.capital.gr/agores/3247743/mikres-apoleies-o-xrusos-alma-o-xalkos
Αλμα ο Χαλκος.....!!!!***

Παντελης είπε...

Kαλησπερα ..ειναι στην περιοχη στηριξης 17 ευρω ειναι bearish /short ..με 18,82 το stop short ..χαμηλοτερα στηιξη απο τα 17 εχει στα 15,5 ..και θεωρητικα μπορει να δοκιμασει και 16,30-16,20 ..αν αντιδρασει ..18,31 ..18,82...19,27 οι αντιστασεις

Παντελης είπε...

Πασχαλη εχουμε κατανοησει την "αγαπη" σου για την Χακορ ..οπου ειναι να παει η μετοχη θα παει ..πεσει η ανεβει ο χαλκος ..προς το παρον η μετοχη ειναι Bullish/long και το εχουμε επισημανει εδω και καιρο ..οποιος θελει την ακολουθει και λαμβανει τα μετρα του ..εβδομαδιαια αντισταση εχει στο 1,42 και εκει ειναι ο στοχος προς το παρον ..και μετα βλεπουμε για υψηλοτερα

Ανώνυμος είπε...

ευχαριστώ Παντελη. Σημερα μπηκα και ΕΧΑΕ. ΝικοςΠ

dhmzormp είπε...

Ευχαριστω........

pasxalis dimitrakis είπε...

https://m.youtube.com/watch?v=tG35R8F2j8k

Κυματιστες....καλο βραδυ...Εγω τα μονο κυματα τα οποια θελω να πανε καλα αυριο...ειναι της θαλασσας....7ο μαθημα windsurf...